Når du skal sende en PDF til et trykkeri er det spesielt to ting du må passe på at er med i fila: utfall og skjæremerker.

Utfallende / bleed

Hva er «bleed» / utfallende trykk? Det er noe som er mye nevnt i trykk bransjen og viktig for å oppnå best mulig resultat. «Bleed», eller utfallende trykk som det også kalles, er den delen av trykket som går utenfor den originale størrelsen på produktet. En ekstra ramme rundt produktet ditt. Bleed/utfallet blir kuttet vekk under produksjon/trykk. Den er der for at trykket ditt skal kunne dekke hele arket.

Det mest brukte er 3mm med bleed, altså ekstra 3mm rundt hele produktet. Skal du for eksempel trykket et bilde som vil skal dekke hele arket, så du ikke får hvite kanter, må du legge til utfall/bleed. Om bildet er 100 x 100 mm, blir da den totale størrelsen på fila 106 mm x 106 mm. 3 mm blir kuttet bort rundt hele.

Om du bruker profesjonelle programmer (som f.eks Adobe programmer som InDesign) vil du som regel ha egne valg der du legger til «bleed» når du opprette dokumentet ditt.

Tips: Unngå å legge tekst og illustrasjoner helt ut i kanten på arket. Legg alltid viktige elementer minst 3mm innpå arket, som innvendig margin. Da får du et mye finere resultat.

Der bakgrunn og bilder går helt ut til endelig produkt, trekk alltid disse elementene 3mm på utsiden av produktets størrelse.

Ved utstansing av etiketter i høy hastighet vil trykket vandre litt ca 1mm frem og tilbake. legg alltid 3 mm ekstra bilde materiell på utsiden av endelig produkt. Da slipper du å få en «øyesår» hvit kant når utstansingen ikke treffer helt nøyaktig.

Bilde illustrerer vandring ved utstansing.

Skjæremerker

Skjæremerker er til for å illustrere hvor det ferdige produktet skal skjæres. Det er en guide/retningslinje for de som skal kutte og ferdigstille produktet.

Du finner innstillinger for å legge til skjæremerker når du skal eksportere fila di til PDF. Slik ser det ut i Adobe InDesign: